سطوح آموزش زبان انگلیسی در آکادمی زبان مریم حیدری
شناسایی و تعیین سطح دقیق یک فرد در کاری زبان انگلیسی دشوار و تقریباً غیرممکن است؛ زیرا هر فرد نقاط قوت، نقاط ضعف و سبک یادگیری مخصوص به خود را دارد که با قرار گرفتن در کنار عوامل دیگر، بر سطح و دانش او تأثیر میگذارند. با این همه از آنجا که لازم است برای گروهبندی زبانآموزان در سطوح مختلف و همچنین اطلاع از سطح زبانی در زمان آزمونهای تعیین سطح، معیار مشخصی داشته باشیم، استانداردهای مختلفی به منظور تعیین سطحهای زبان انگلیسی تدوین شده است که در این مقاله بیشتر با آنها آشنا خواهیم شد.
سطوح زبان انگلیسی براساس استاندارد CEFR
استاندارد (Commen European Framework of Reference for Languages) CEFR مقیاسی با شش سطح از A1 تا C2 است. این شش سطح عبارتند از:
• A1 (مبتدیترین سطح)
• A2
• B1
• B2
• C1
• C2 (پیشرفتهترین سطح)
سطحبندی مطابق استاندارد CEFR بسیار محبوب و پرکاربرد است؛ بهطوری که برای نمرهدهی آزمونهای زبان در سراسر اروپا و تبدیل نمره در آزمون آیلتس و تافل نیز استفاده میشود.
یکی از مزایای سطوح CEFR این است که گنگی سطحبندی مهارت زبان افراد با کلمات مبتدی، متوسط و پیشرفته را ندارد و مقیاس استانداردتری را برای سنجش مهارتها و دانش زبانی در اختیار اشخاص قرار میدهد.
معرفی معیار CEFR در تعیین سطحهای زبان انگلیسی
وقتی سخن از مهارت افراد در زبان دوم میشود، نیاز به معیارهای مختلفی برای سنجش داریم. ممکن است یک فرد به خوبی متوجه متون شود و فرد دیگر، در مکالمات روزمره بهتر عمل کند. چطور باید مهارت این دو نفر را با هم مقایسه کنیم؟
تنها راه مهارتسنجی، شرکت در آزمون تعیین سطح است. اما باید در نظر داشته باشید معیار سنجش در چنین آزمونهایی بسیار مهم است. به عنوان مثال آزمون تعیین سطح آنلاین آکادمی زبان مریم حیدری، بر اساس معیار CEFR برگزار میشود.
تعیین سطح زبان انگلیسی مختص رده سنی خاصی نیست. در واقع، فرقی نمیکند هدف ما، آموزش زبان انگلیسی برای کودکان باشد یا بزرگسالان! به هر صورت، هر زبانآموزی که آشنایی قبلی با انگلیسی داشته باشد، میتواند در یکی از سطوح CEFR طبقهبندی شود. بر اساس این معیار، سطحهای زبان انگلیسی طبق 5 مهارت طبقهبندی میشوند:
1. درک مطلب بخش شنیداری
2. درک مطلب بخش خوانشی
3. مهارت کلامی بخش تعامل
4. مهارت کلامی بخش تولید
5. توانایی نوشتاری و خلق متن
بر این مبنا، زبانآموزان میتوانند در یکی از گروههای زیر طبقهبندی شوند. توجه داشته باشید که مهارتها، به ترتیب یاد شده برای هر گروه آمده است.
سطح A1 (مبتدی/ پایه)
فردی در سطح A1 قرار دارد که بتواند عبارات و اصطلاحات ساده و روزمره و بسیار ابتدایی را درک و استفاده کند و به سوالات ساده پاسخ دهد.
افراد در این سطح میتوانند بهراحتی خود و دیگران را معرفی و در مورد جزئیات ساده مربوط به ویژگیهای شخصیتی و زندگی مانند محل زندگی، افراد آشنا، خانواده و علایق شخصی دیگران و خود صحبت کنند. همچنین در سطح A1 زبان آموزان باید بتوانند هنگامی که طرف مقابل به آرامی و واضح با آنها در مورد مسائل ساده صحبت میکند منظور را فهمیده و پاسخ بدهد.
بهطور کلی زبانآموزانی در سطح A1 قرار میگیرند که به زبان انگلیسی تسلط اولیه و ابتدایی دارند و توانایی درک عبارات و کلمات رایج در زبان انگلیسی را خواهند داشت.
مدت زمان رسیدن به این سطح طولانی نیست و کمتر از ۶ ماه است؛ البته بهشرطی که بهطور منظم به مطالعات خود ادامه دهید. شما میتوانید با شرکت در کلاسهای خصوصی زبان انگلیسی این زمان را بهطور قابلتوجهی کاهش دهید.
این سطح، مختص افراد مبتدی است که مهارتهای زیر را در زبان انگلیسی داشته باشند:
- اگر کسی با کلمات ساده و شمرده صحبت کند، متوجه حرفهای او میشوند.
- در متنهای ساده و کوتاه، عبارت آشنا را تشخیص میدهند و مفهوم کلی را متوجه میشوند.
- مکالمات در حد بسیار ساده، ابتدایی و با استفاده از کلمات تکراری و پیش پا افتاده صورت میگیرد.
- شخص، خلاقیت تولید کلامی ندارد؛ بلکه با استفاده از عباراتی که حفظ کرده باشد درباره مسائل روزمره حرف میزند.
- توانایی جملهسازی کوتاه درباره موضوعات بسیار ساده در فرد وجود دارد.
سطح A2 (کمی بالاتر از مبتدی)
در سطح A2 افراد باید بتوانند ارتباط بین جملات و عبارات پرکاربرد را درک کنند. برای مثال باید بتوانند جملات و عبارات مربوط به خرید، کار، اطلاعات خانوادگی و … را از یکدیگر تفکیک کنند. در این سطح افراد در مکالمات خود از سطح مبتدی فراتر میروند و با جزئیات بیشتری در مورد موضوعات ابتدایی صحبت میکنند.
اگر در سال اول یادگیری زبان انگلیسی هستید و بهطور مداوم مطالعه کردهاید، به احتمال زیاد در این سطح قرار دارید.
در این مرحله از سطحهای زبان انگلیسی، زبان آموز کمی پا فراتر از حد مبتدی میگذارد.
فرد در این مرحله:
- صحبتهایی که درباره مسائل عادی مانند خانواده، خرید و کار باشد را درک میکند؛ البته به شرطی که آرام بیان شوند.
- متنهای ساده و کوتاه که در آنها عبارات ساده وجود دارد را درک میکند. میتواند مطالب روزمره را مطالعه کند یا نامههای کوتاه و ساده را متوجه شود.
- امکان مکالمات روزمره و قابل پیشبینی با همراهی طرف مقابل را دارد؛ اما قادر نیست وارد جزئیات شود.
- میتواند تولید کلامی محدود داشته باشد؛ مثلا با عبارات ساده درباره خانواده، کار، محل زندگی و… خود حرف بزند.
- قادر است متنهای کوتاه در حد پاراگراف تولید کند و در آن، از انواع حروف ربط بهره ببرد.
سطح B1 (متوسط)
در سطح B1 زبان انگلیسی فرد میتواند بسیاری از عبارات، اصطلاحات و اتفاقاتی را که در زندگی روزمره میافتد درک و تفسیر کند. همچنین به احتمال زیادی میتواند هنگام سفر به کشورهای انگلیسی زبان نیازهای خود را برطرف کند. مهارت دیگری که در این سطح پیدا میکنید، نوشتن و سازماندهی متنهای ساده با موضوعاتی از جمله اطلاعات شخصی و علایق است. همچنین میتوانید در مورد تجربیات و رویدادها، رؤیاها، امیدها و برنامههای خود صحبت کرده و دلایل و توضیحات بیشتری را به آنها اضافه کنید.
در این بخش، زبانآموز پا به مرحله متوسط یادگیری میگذارد. افراد در این مرحله:
- با شنیدن موضوعات ساده و آشنا مثل کار، تحصیل، مسافرت و… آنها را درک میکنند. البته به شرطی که طرف مقابل، لهجه یا سرعت نامعقولی در صحبتهای خود نداشته باشد.
- خوانش متنهایی در زمینه آشنا مانند حوزه کاری یا تحصیلی در این مرحله کمی سادهتر میشود و افراد با دقت زیاد، میتوانند این متون را درک کنند.
- قادر به بیان موضوعات آشنا خواهند بود. مثلاً در یک سفر خارجی میتوانند تبادل اطلاعات کنند.
- در تولید کلام، بهتر عمل میکنند و میتوانند درباره موضوعات مورد علاقه، نظرات و افکار خود صحبت کنند.
- تولید متنهای نسبتاً طولانی با استفاده از کلمات و عبارات ساده در زمینههای مورد علاقه را خواهند داشت.
سطح B2 (بالاتر از متوسط)
سطح B2 که بیشتر افراد در آن قرار دارند، به کسانی داده میشود که بتوانند موضوعات کلی و اصلی متنهای پیچیده را در موضوعات مختلف، از جمله موضوعاتی که مربوط به تخصص فنی خودشان میشوند، درک کنند.
شما توانایی مکالمه روان بدون تلاش برای یادآوری کلماتی که برای رساندن منظور خود نیاز دارید را در این سطح پیدا خواهید کرد.
اگر بهطور منظم چندین سال به مطالعه و تمرین زبان انگلیسی بپردازید، به این سطح خواهید رسید.
این گروه که در سطحهای زبان انگلیسی، فرامتوسط به حساب میآیند، دارای مهارتهای زیر هستند:
- حتی با وجود عبارت نسبتاً جدید و گرامر دشوار، قادر به درک سخنان طرف مقابل در موضوعات آشنا یا ناآشنا خواهند بود. مگر آنکه از اصطلاحات سخت و تخصصی استفاده شود یا عوامل خارجی مانند سروصدا در فرآیند شنیدار اختلال ایجاد کنند.
- اگر متنی لغات دشوار زیادی نداشته باشد، قادر به فهم آن خواهند بود. حتی اگر طولانی و تخصصی باشد.
- توانایی ارتباط کلامی کم غلط با افراد Native و استفاده از اصطلاحات رسمی را دارند.
- میتوانند تولید کلامی خوبی در زمینههای مورد تسلط داشته باشند و آنها را توصیف کنند.
- متنهایی طولانی، جزئی، روان و مستند درباره موضوعات مورد تخصص خود مینویسند.
سطح C1 (پیشرفته)
شخصی که به این سطح برسد میتواند تعداد زیادی از متون طولانی را در موضوعات مختلف درک کرده و معنا و مفهوم ثانوی آنها را نیز تشخیص دهد. در مکالمات نیز فرد قادر خواهد بود از انگلیسی بهطور کاملاً روان و مؤثر برای صحبت در مورد موضوعاتی مثل اهداف اجتماعی، تحصیلی و کاری استفاده کند.
برای رسیدن به سطح C1، در اکثر مواقع نیاز است چندین سال زبان انگلیسی را بهطور رسمی مطالعه و بهطور منظم صحبت کردن و خواندن به زبان انگلیسی را تمرین کنید. این سطح از تسلط به زبان انگلیسی بیشتر در میان کسانی که برای مدت طولانی در یک کشور انگلیسی زبان زندگی کردهاند بسیار رایج است.
این مرحله در سطح های زبان انگلیسی را میتوانیم مقدمه سطح پیشرفته بدانیم که در آن، فرد دارای مهارتهای زیر است:
- میتواند هر سخنرانی طولانی با محتواها و اصطلاحات گوناگون را متوجه شود. تنها اگر عوامل خارجی، اصطلاحات تخصصی یا لهجه ناآشنا به میان بیاید، کار کمی سخت خواهد شد، ولی درک کلی به مشکل نمیخورد.
- تمام متنهای طولانی و تخصصی در حوزههای مختلف را میفهمند. فقط ممکن است برای عبارات بسیار تخصصی نیاز به دقت و جست و جو داشته باشند.
- تعامل کلامی برای اهداف حرفهای و اجتماعی را به راحتی مدیریت میکنند. تنها در بیان موضوعات بسیار تخصصی ممکن است نیاز به توضیحات تکمیلی داشته باشند.
- افراد در این سطح به راحتی درباره موضوع دلخواه خود سخنرانی میکنند و میتوانند با استدلال و نتیجهگیری قابل قبول آن را تمام کنند.
- نوشتن متن ساختارمند و نتیجهگرا با کیفیت خوب برای افراد این سطح ممکن خواهد بود.
سطح C2 (فوق پیشرفته)
سطح C2 بالاترین سطح در زبان انگلیسی است که میتوانید به آن برسید؛ جایی که دانش شما تقریبا با یک فرد بومی برابری میکند. هر کسی که به این سطح برسد میتواند تقریباً هر چیزی را که شنیده یا خوانده است بهراحتی درک و تفسیر کند.
توانایی خلاصه کردن هرگونه اطلاعات بهصورت گفتاری و شنیداری، بازسازی گزارشات حرفهای و درک معانی تفسیرهای پیچیده در این سطح کسب میشود.
افرادی که در سطح C2 قرار دارند، به احتمال زیاد چندین سال وقت صرف تمرین و مطالعه زبان انگلیسی و گاهی ارتباط روزانه با افراد بومی کردهاند.
زبان آموز در این مرحله به زبان انگلیسی در حد زبان مادری مسلط است. تواناییهای این مرحله شامل موارد زیر هستند:
- تمام صحبتهای انگلیسی را درک میکنند، حتی اگر لهجه ناآشنا، عامل مزاحم خارجی یا اصطلاحات سخت در میان باشد.
- انواع متن ادبی، تخصصی، پیچیده و طولانی را میخوانند و بدون زحمت میفهمند.
- تعامل کلامی در این مرحله علاوه بر روان بودن، کاملا روشن، متقاعد کننده و سرشار از اصطلاحات کنایی و دشوار است.
- زبانآموز در این مرحله میتواند سخنانی را به انگلیسی بیان کند که ساختارمند، جذاب، دقیق و موثر باشند.
- توانایی نوشتار متنهای دشوار و پیچیده را دارد و میتواند مقالات یا گزارشهای تخصصی و موثر بنویسد.
جدول مقایسه سطوح CEFR با نمرات آزمون آیلتس و تافل
سطح CEFR | نمره آزمون IELTS | نمرات آزمون TOFEL |
C2 | ۸.۰ – ۹.۰ | بالای ۱۱۰ |
C1 | ۶.۵ – ۷.۵ | ۹۱ – ۱۱۰ |
B2 | ۵.۰ – ۶.۰ | ۶۱ – ۹۰ |
B1 | ۳.۵ – ۴.۵ | ۳۱ – ۶۰ |
A2 | ۰.۰ – ۳.۰ | ۰ – ۳۰ |
A1 | ۰.۰ – ۳.۰ | ۰ – ۳۰ |
سوالات متداول درباره سطحهای زبان انگلیسی
چند سطح مهارت در زبان انگلیسی وجود دارد؟
براساس مقیاس CEFR، شش سطح مهارت در زبان انگلیسی وجود دارد که عبارتند از:
• A1 (مبتدی/ پایه)
• A2 (کمی بالاتر از مبتدی)
• B1 (متوسط)
• B2 (بالاتر از متوسط)
• C1 (پیشرفته)
• C2 (فوق پیشرفته)
رایجترین و پرمتقاضاترین سطح CEFR چیست؟
سطحی از CEFR که توسط بیشتر دانشگاهها و کارفرمایان مورد قبول است، B2 بوده که بهنوعی سطح تسلط بر زبان انگلیسی نیز محسوب میشود.
کدام سطح CEFR بالاترین است؟
سطح C2 بالاترین و حرفهایترین سطحی است که میتوانید در زبان انگلیسی به آن برسید.
سخن پایانی
استاندارد CEFR، ملاکی بینالمللی برای تعیین سطح زبان انگلیسی است. اگر از قبل با انگلیسی آشنایی دارید، برای شرکت در کلاسهای زبانآموزی مانند آیلتس یا حتی آموزش زبان انگلیسی برای کودکان، باید در آزمونی شرکت کنید که سطح کنونی شما را نشان دهد. تعیین سطح آنلاین میتواند در این خصوص به شما کمک کند.
در این مقاله بهطور کامل با سطوح ششگانۀ استاندارد CEFR برای دستهبندی زبانآموزان سطوح مختلف آشنا شدیم و دیدیم که در هر سطح نیاز به چه مهارتها و دانشی خواهیم داشت.
شما میتوانید برای اطلاع از سطح خود در زبان انگلیسی، از سایتهای تعیین سطح زبان انگلیسی که بهطور آنلاین سطح شما را تعیین میکنند استفاده کنید. سؤالات این وبسایتها معمولاً استاندارد هستند و به همین دلیل نتایج آنها قابل اعتماد است. اگر دوست دارید در زمان کمتری سطح خود در زبان انگلیسی را به منظور شرکت در آزمونهای زبان انگلیسی ارتقا دهید، میتوانید با ثبت نام در کلاس های خصوصی زبان انگلیسی بهصورت آنلاین یا حضوری، خود را برای این آزمونها آماده کنید.